„Cukier, otyłość – konsekwencje” – prezentacja raportu

7
odpowiedzi
130
wejść
0
ocena
Odpowiedzi [ 7 ]
00
Dodano 2 miesiące temu
Otyłość jest zwykle powodowana przez spożywanie większej ilości kalorii, szczególnie w tych w tłustych i słodkich pokarmach, niż spala się poprzez aktywność fizyczną. Nadmiar energii jest przechowywany przez organizm jako tłuszcz. Otyłość jest coraz powszechniejszym problemem, ponieważ dla wielu ludzi współczesne życie polega na spożywaniu nadmiernych ilości taniego, wysokokalorycznego jedzenia i spędzania wielu czasu na siedzeniu, w biurach, na sofach lub w samochodach. Istnieją również pewne częste schorzenia, które mogą przyczyniać się do zwiększenia masy ciała, takie jak niedoczynność tarczycy, chociaż tego typu warunki zwykle nie powodują problemów z nadwagą, jeśli są skutecznie kontrolowane za pomocą leków. Kolejne wyniki badań nie zmieniają tragicznej obecnie sytuacji. Ludzie ciągle nie chcą zrezygnować z wygodnego życia, które może skończyć się dla nich tragicznie. Nie pomagają apele, komunikaty i akcje edukacyjne finansowane z budżetu państwa. Polak mądry po szkodzie - często wyrażamy się tak o nas samych. Czasami jednak może warto uczyć się na czyiś błędach zamiast na swoich.
00
Dodano 2 miesiące temu
Nie ma szybkiego sposobu na pozbycie się otyłości. Programy odchudzania wymagają czasu i zaangażowania, a najlepiej, gdy są prowadzone pod okiem specjalisty. Pracownicy służby zdrowia zaangażowani w opiekę nad pacjentami powinni zachęcać i zwracać uwagę na istniejący problem. Słowo lekarza często daje dobry efekt. Regularne monitorowanie masy ciała, ustalanie realistycznych celów i angażowanie znajomych oraz rodziny przy próbach schudnięcia również może pomóc. Pamiętajmy, że nawet utrata czegoś, co wydaje się niewielką wagą, taką jak 3% lub więcej z pierwotnej masy ciała i utrzymywanie tego przez całe życie, może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań związanych z otyłością, takich jak cukrzyca i choroby serca.
00
Dodano 2 miesiące temu
Nawet jeśli jesteśmy w dobrej formie i wydaje nam się, że jesteśmy zdrowi, spożywanie zbyt dużej ilości cukru może nadal mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. Poważne problemy mogą pojawić się dopiero później. Szczególnie ważne jest, aby próbować zmniejszyć ilość cukru spożywanego przez dzieci. Mogą przyzwyczaić się do diety bogatej w cukry, a ten zwyczaj będzie trudniejszy do przełamania w przyszłości. Dlatego ważne jest, aby spróbować wprowadzić w domu wybór zdrowych, niskocukrowych alternatyw, które mogą być równie smaczne.
00
Dodano 2 miesiące temu
Cukier to forma węglowodanów wytwarzanych przez rośliny. Jednak jego nadmierne spożycie jest niekorzystne dla naszego zdrowia. Cukier tuczy, kradnie z organizmu ważną witaminę B1, ponadto odpowiedzialny jest za cukrzyce, arteriosklerozę, osłabienie odporności organizmu oraz próchnicę. Cukier na co dzień używamy do słodzenia potraw i napojów. Należy do węglowodanów, które z kolei dzielą się na proste i złożone. Węglowodany proste to jednocukry, np. fruktoza (obecna w owocach) i galaktoza (zawarta w mleku) oraz dwucukry, jak laktoza, która występuje w mleku czy sacharoza, popularnie zwana cukrem. Natomiast węglowodany złożone zbudowane są z co najmniej trzech pojedynczych cukrów, ich długie łańcuchy tworzą skrobię. Do węglowodanów zaliczamy również celulozę, główny składnik błonnika pokarmowego. Węglowodany złożone występują w ziemniakach, warzywach strączkowych i zbożach. Cukry naturalnie występujące w żywności stanowią połowę spożywanych przez nas węglowodanów. Reszta to cukier dodany. Cukier jest ważnym źródłem energii. 1 g węglowodanów dostarcza człowiekowi 4 kcal energii. Według wytycznych WHO przynajmniej 55% energii dostarczanej organizmowi powinno pochodzić z węglowodanów, najlepiej tych złożonych, głównie w postaci skrobi zawartej w przetworach zbożowych i warzywach strączkowych. Pozostałą część energii powinniśmy pozyskiwać w wyniku spożycia tłuszczów – maksymalnie 30% oraz białka – do 15%. Cukier spożywany w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego WHO w ramach strategii przeciwdziałania otyłości, niezakaźnym chorobom przewlekłym i próchnicy apeluje do ograniczenia konsumpcji cukru. Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną powstawania próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Słodki smak jest jednym z pierwszych, jaki rozpoznajemy i lubimy najbardziej już od wczesnego dzieciństwa. To nasze upodobanie do słodkich potraw w połączeniu z ich dużą dostępnością są głównymi czynnikami wpływającymi na wysoki poziom spożycia cukru w naszej diecie. Jedną z głównych przyczyn wzrostu ilości kalorii w diecie jest większe spożycie cukru dodawanego do żywności, np.: słodzonych napojów, cukierków, czekolad, ciastek i innych słodyczy, dżemów, lodów, sosów owocowych, past do smarowania pieczywa. Jeżeli nie wyobrażasz sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodatku cukru, powinieneś stopniowo zmniejszać ilość cukru, którą dodajesz do napojów. Potrzebujesz aż 3 miesięcy, by odzwyczaić się od słodkiego smaku potraw. Jednak cyklicznie zmniejszając ilość wsypywanych do filiżanki łyżeczek cukru, pozwoli ci na szybkie odzwyczajenie się od słodkiego smaku. Jeżeli należysz do osób, które nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez cukru, skorzystaj ze słodzika. Cukier biały, którego najczęściej używamy do słodzenia napojów i potraw może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, gdy jest stosowany w nadmiarze. Dostarcza on nam tzw. pustych kalorii, które są szybko spalane i jednocześnie nie zapewnia nam żadnych innych cennych składników odżywczych. Dlatego należy używać go z rozwagą. Jeśli musisz już sięgnąć po przekąskę, zastąp batonik czy czekoladę świeżymi lub suszonymi owocami. Możesz sięgnąć również po ich przetwory. Co prawda są one słodkie, ale zawierają cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne, a także błonnik. Ograniczasz cukier w diecie, ale masz poczucie zaspokojenia potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Musisz ograniczyć również kolorowe i gazowane napoje, w których znajduje się najwięcej cukru. Zastąp jej 100% sokami owocowymi, wodą mineralną cz niesłodzoną herbatą. Napoje te ugasza pragnienie i nie dostarczą Twojemu organizmowi zbędnych kalorii. Wyeliminuj cukier ze swojej diety i postaw na naturalny miód. Pozwala osiągnąć słodki smak potraw. Łyżeczka miodu waży więcej niż łyżeczka cukru. Zatem przy prawie takiej samej kaloryczności – 1 g miodu to 3,2 kcal, a 1 g cukru to 4 kcal - zjadamy więcej energii z łyżeczką miodu. Pamiętaj, aby nie podgrzewać miodu, w przeciwnym razie straci on swoje cenne właściwości.
00
Edytowany Dodano 2 miesiące temu
00
Dodano 2 miesiące temu
Najczęściej słowo „cukier” kojarzymy jednoznacznie z cukrem spożywczym, czyli sacharozą, wytwarzaną z buraków cukrowych lub trzciny. Niezależnie od miarki (sypany łyżeczką do herbaty czy odmierzany w kostkach), jego ilość powinna być pod kontrolą. Ostatnie badania naukowców wskazują, że przeciętny dorosły spożywa dziennie około 22-27 łyżeczek cukru! Słodycze – wiemy tylko tyle, że mamy ich nie jeść, że szkodzą, że są pokusą, której powinniśmy się wystrzegać i że od nich się tyje. Nadmiar cukru w diecie jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości. Nadmiar cukru wpływa na wzrost częstości występowania wielu chorób. Ograniczenie cukru w diecie stanowi jedno z podstawowych założeń zdrowego odżywiania. Spożycie cukru i słodyczy powinno być kontrolowane. Cukier to z chemicznego punktu widzenia sacharoza, czyli disacharyd. Oznacza to, że białe kryształki, którymi słodzimy herbatę to substancja zbudowana z dwóch cząsteczek monosacharydów, a zatem cukrów prostych. Węglowodany, bo sacharoza zależy do tej grupy związków, podobnie jak dom zbudowany jest z cegieł powstają z jednostek podstawowych zwanych monosacharydami. Do tej grupy należą przede wszystkim glukoza, fruktoza i galaktoza. Sacharoza to połączenie dwóch słodkich monosacharydów glukozy i fruktozy. Jest to produkt wysokoenergetyczny gdyż na 100 g dostarcza organizmowi 400 kcal. Pozbawiony jest jednocześnie innych składników odżywczych. Stąd wzięło się określenie pustych kalorii. Cukier, czyli sacharoza dostarcza właściwie tylko i wyłącznie czystej energii za pomocą glukozy i fruktozy. Po spożyciu produktu zawierającego cukry proste wzrasta szybko poziom glukozy we krwi. Towarzyszy temu wyrzut insuliny, która pozwoli wykorzystać ten cukier prosty, jako paliwo dla naszych komórek. Im bardziej intensywny wzrost poziomu glukozy tym więcej tego hormonu zostanie wyprodukowane przez trzustkę i uwolnione do krwiobiegu. Komórki ciała szybko wykorzystują glukozę i jej poziom we krwi spada. Efektem spożycia czegoś słodkiego jest, więc krótkotrwały zastrzyk energii dla organizmu. Krótkotrwały, dlatego, że nasze ciało za chwilkę w związku ze spadkiem glukozy ponownie będzie upominało się o kolejną porcję pożywienia posługując się narzędziem w postaci uczucia głodu. Eksperci oszacowali, że udział sacharozy w diecie nie powinien przekraczać więcej niż 10% dziennej porcji energii. Daje nam to w przeliczeniu dla dorosłej osoby około 50 g cukru na dzień. Należy jednak pamiętać, że jest to nie tylko cukier używany do słodzenia herbaty, ale również ukryty w produktach spożywczych. Przykładowo puszka znanego napoju słodzonego zawiera blisko 40 g cukru. Dlatego stosunkowo łatwo jest przekroczyć w codziennym jadłospisie wskazaną ilość sacharozy. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że składnik ten zawiera wiele produktów spożywczych. Oczywistym wydaje się fakt, że jest on obecny w produktach takich jak słodzone napoje czy słodycze. Jak widać większość produktów, które spożywamy zawiera dodatek cukru. Jeśli nie w formie sacharozy to w formie syropu glukozowo fruktozowego. Jest to substancja dodawana żywności, którą produkuje się z kukurydzy a której nadmiar w diecie jest równie szkodliwy jak nadmiar sacharozy. Podobnie jak tradycyjny cukier jest dodawana do bardzo wielu produktów spożywczych. Mówiąc o cukrach prostych i ich źródłach w diecie należy wspomnieć również o owocach. Jest to grupa produktów, której obecność w codziennym jadłospisie jest wskazana ze względu m.in. na witaminy, inne substancje antyutleniające czy błonnik, których są źródłem. Należy jednak pamiętać, że zawierają one również większą aniżeli warzywa ilość cukrów prostych (przede wszystkim fruktozy), dlatego ich nadmiar w diecie może przyczyniać się do przekroczenia zalecanej na co dzień ilości cukru. Nadmiar cukrów prostych a co za tym idzie energii w stosunku do zapotrzebowania organizmu nienależnie od ich źródła będzie prowadzić do wzrostu masy ciała. Dlatego też zaleca się spożywanie codziennie nie więcej niż 2-3 porcji owoców. Istotną pułapką dietetyczną są słodzone napoje i tzw. wody smakowe. Oba płyny dostarczają, bowiem dużej ilości pustych kalorii właśnie za sprawa cukru, którymi są słodzone. Chcąc być dokładnym należałoby powiedzieć, że cukry w diecie będą szkodliwe, jeśli spożywamy je w nadmiarze. Warto pamiętać, że każda substancja może być lekiem lub trucizną w zależności od dawki, w jakiej jest podana. Nadmiar każdego składnika odżywczego w jadłospisie prowadzi do dostarczenia większej ilości energii niż potrzebuje nasz organizm, co z kolei powoduje w konsekwencji nadmierny wzrost masy ciała. Wiemy, jednak, że cukier to składnik wielu produktów, które na co dzień spożywamy. Dlatego przekroczenie jego zalecanego poziomu w diecie nie jest wyjątkowo trudne. Częste i nadmierne spożycie cukru prowadzi również do występowania zjawiska wahań poziomu glukozy we krwi. Towarzyszą temu częste wyrzuty hormonu insuliny. Po spożyciu np. puszki słodzonego napoju poziom cukru we krwi rośnie szybko i za sprawą wyprodukowanej przez trzustkę insuliny po kilkunastu-kilkudziesięciu minutach maleje. Wtedy ponownie odczuwamy potrzebę uzupełnienia jego poziomu i mamy ochotę na coś do zjedzenia. Utrudnia to kontrolę apetytu i często pcha nas do sięgania po pokarmy, których w innych okolicznościach łatwo byłoby nam odmówić. Dodatkowo częste wyrzuty insuliny do krwiobiegu powodują, że nasze komórki stają się na nią coraz mniej wrażliwe. To zmusza trzustkę do coraz większej produkcji tego hormonu, aż do osiągnięcia pewnej granicy wydolności tego organu. Mechanizmy te pokazują, że nadmiar cukrów prostych w diecie jest jednym z czynników wpływających na rozwój zaburzeń glikemicznych. Dlatego też ograniczenie spożycia produktów zawierających ten składnik pokarmowy stanowi jeden z elementów profilaktyki cukrzycy typu 2. Naukowcy wskazują również na związek pomiędzy nadmiernym spożyciem cukrów prostych a występowaniem niektórych nowotworów oraz nadciśnienia tętniczego. Duża ilość słodyczy w diecie prowadzi do podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego, co może powodować wystąpienia takich objawów jak zgaga czy ból brzucha. Wahania poziomu glukozy we krwi mogą prowadzić również do zmian nastrojów czy bólów głowy. Nadmiar cukru w diecie powoduje powstawanie większej ilości wolnych rodników, które prowadzą do rozwoju stanów zapalnych. Dodatkowo obniża się ilość naturalnego antyutleniacza glutationu, który walczy z wolnymi rodnikami. Cukier spożywany nadmiarze przyczynia się, więc do przyspieszenia procesów starzenia organizmu. W organizmie zachodzi proces glikacji białek polegający na łączeniu się glukozy z grupami aminowymi. Efektem tego dochodzi do swoistego przeprogramowania komórki i zmiany jej funkcji. Przykładem może być kolagen, u którego zaburzeniu ulega funkcja strukturalna. Prowadzi to do utraty elastyczności skóry. Innym efektem może być również wystąpienie mutacji w obrębie komórek w kierunku powstawania zmian nowotworowych. W związku z szeregiem negatywnych zjawisk prowadzących do powstawania wielu poważnych chorób na skutek nadmiernego spożycia cukru z pożywieniem należy świadomie kontrolować ilość produktów, które dostarczają nam duże ilości tego składnika. Aby tego dokonać niezbędne jest dokładne czytanie etykiet żywności i wybór produktów, które nie zawierają cukru w ogóle lub zawierają go w najmniejszych ilościach.
00
Dodano 2 miesiące temu
Doczekaliśmy świata, w którym więcej osób umiera na skutek nadwagi i otyłości niż przez niedowagę. Ofiarą zbyt dużej masy ciała i chorób z tym związanych pada prawie 3,4 miliona dorosłych rocznie. Przyczyną nadwagi w przeważającej liczbie przypadków są złe nawyki żywieniowe. Problem otyłości, a w szczególności jej przyczyn, ostatnio burzliwie dyskutowany w polskich mediach, wciąż nie daje spokoju. Winę za otyłość zrzuca się często na efekty uboczne chorób, przyjmowane leki, stres, zaburzenia nastrojów oraz depresję, czy geny. Szacuje się, że predyspozycje genetyczne mogą stanowić 25-40 proc. przyczyn tycia. Jednak w rzeczywistości nie muszą - badania z Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego pokazują, że mutacje genów mogą przyczyniać się do otyłości, ale nie determinują jej. Głównym powodem problemów z wagą jest spożywanie zbyt dużej wartości odżywczej w stosunku do zapotrzebowania organizmu, dlatego dzięki odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej osoby obarczone „genami otyłości” nie doprowadzają do niej. To nieprawidłowe odżywianie i brak ruchu jest przyczyną nadwagi prawie 1,5 miliarda osób na świecie. Jak pokazują najnowsze badania, głównym sprzymierzeńcem otyłości wcale nie jest tłuszcz, ale wszechobecny cukier3. Dietetycy wyczulili nas na dietę niskotłuszczową. W kuchniach zmniejszyliśmy zużycie tłuszczy, a te zwierzęce zastąpiliśmy roślinnymi. Przemysł spożywczy też zareagował: wypuścił serie produktów o obniżonej zawartości tłuszczu, ale często składnik o złej sławie po cichu zastąpił cukrem. Cukier pod różnymi postaciami dodawany jest obecnie do większości produktów, bo poprawia ich smak i zapach. Nawet jeśli produkty te są pikantne czy kwaśne, w pewnym momencie daje się w nich wyczuć przyjemnie słodki smak – to element kuszenia klienta! Cukier dostarczany w gotowych produktach jest trudny do kontrolowania – nawet nie wiemy, w którym momencie przekraczamy maksymalną dzienną dawkę węglowodanów czy kalorii. Część konsumentów ma już wyrobiony odruch sprawdzania kalorii w składzie produktu, tymczasem istotniejsze jest sprawdzenie ilości cukru! Kuszenie słodkim smakiem to realne zagrożenie - liczne badania potwierdzają, że cukier uzależnia. Mózg odczuwa przyjemność z jedzenia, zwłaszcza z jedzenia słodyczy. Niestety ta przyjemność zamienia się po czasie w zbędne kilogramy i wyrzuty sumienia. Ratunkiem dla osób z nadwagą, ale też elementem prewencji przed otyłością, jest stosowanie zamienników cukru – np. naturalnej stewii . Glikozydy stewiolowe z liści stewii są słodsze od cukru, a przy tym niekaloryczne, mają też prawie zerowy indeks glikemiczny. Naukowcy wskazują stewię jako dobrą alternatywę dla cukru i sztucznych słodzików zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w domowej kuchni.
Strona:1
Liczba głównych odpowiedzi na stronie:  
Dodaj odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować
Toast