NIK skontroluje dodatki do żywności

4
odpowiedzi
126
wejść
0
ocena
Odpowiedzi [ 4 ]
00
Dodano 9 miesięcy temu
Edukacja pełni istotną rolę w zmianie trybu życia na zdrowszy, dlatego bardzo dobrze, że się w nią inwestuje. Stan naszego organizmu w dużej mierze zależy od sposobu odżywiania się. To, co jemy znacznie wpływa na funkcjonowanie ustroju, a zatem i na zdrowie. Istnieje nawet pewna teoria mówiąca, że przestrzegając odpowiednio ułożonego jadłospisu moglibyśmy żyć dłużej. Pewne jest, że człowiek musi dostarczać organizmowi wszystkich składników niezbędnych dla jego wzrostu, regeneracji i prawidłowego działania. Od tego bowiem zależy nie tylko kondycja fizyczna ale i psychiczna, czyli ogólnie mówiąc - nasze zdrowie. Zasady zdrowego odżywiania dotyczą nie tylko składu spożywanych pokarmów, ale to nasz wybór produktów znacząco wpływa na nasze zdrowie. Ćwiczenia fizyczne nie zdadzą się na wiele bez odpowiednio zbilansowanej diety.
00
Dodano 2 miesiące temu
To bardzo ważne, aby już od najmłodszych lat być świadomym wyborów żywieniowych. Pojęcie racjonalnego jedzenia towarzyszy człowiekowi od najmłodszych lat życia. Początkowo nasi rodzice a później sami zwracamy uwagę co wchodzi w skład naszych codziennych posiłków. Każdy zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że w codziennym jadłospisie powinny znaleźć się wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Aby nie dopuścić do zaburzeń metabolizmu, konieczne jest stałe dostarczanie organizmowi człowieka komponentów budulcowych i energetycznych. Wszelkie zmiany w prawidłowym funkcjonowaniu komórek ciała uwidaczniają się w zmianach naszego wyglądu, stanu zdrowia czy samopoczucia. Niezależnie od wszystkich zasad zdrowego odżywiania pewne jest, że dla zachowania dobrego zdrowia podstawowe znaczenie ma spożywanie pełnowartościowych czyli odżywczych pokarmów bogatych w witaminy i minerały.
00
Dodano 2 miesiące temu
Współczesne metody przemysłowego wytwarzania żywności, konkurencyjność rynkowa, presja handlu, oczekiwania konsumentów oraz obligacja zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, wymuszają na producentach konieczność stosowanie substancji dodatkowych o wielu zróżnicowanych funkcjach. Globalizacja gospodarki światowej oraz otwarcie międzynarodowe rynków (relatywnie swobodne przepływy towarów – w tym także przetworów żywnościowych) spowodowały konieczność ujednolicenia na poziomie międzynarodowym prawa, pojęć i zasad określających metody i ilości substancji dodatkowych wprowadzanych do żywności w czasie procesów ich przetwarzania oraz przechowywania.
00
Dodano 2 miesiące temu
Według mnie takie kontrole powinny pojawiać się jak najczęściej. Z roku na rok można dostrzec, że jakość wielu spożywanych przez nas produktów drastycznie spada. Owoce i warzywa nie posiadają już tak dużo korzystnych pierwiastków i witamin niż chociażby 10 lat temu. To skutkuje tym, że pomimo dużej ilości spożywanych przez nas tych produktów do naszych organizmów nie jest dostarczana duża ilość niezbędnych substancji. Stosowanie do upraw coraz większych ilości pestycydów pośrednio związane jest ze zmianami klimatycznymi. Rolnicy w różny sposób muszą bronić się przed różnymi chorobami roślin co związane jest ze stosowaniem większej ilości środków ochrony roślin, które w dużej mierze są również szkodliwe dla człowieka Jak wynika z badania przeprowadzonego na grupie 70 tysięcy ochotników prawdopodobieństwo zachorowania na raka u osób spożywających żywność ekologiczną jest o jedną czwartą niższe niż u pozostałych. Co do pestycydów udowodniono, że zwiększają one ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej. Bardzo ważne jest też dokładne mycie owoców, które zmniejsza ilość spożywanych przez nas chemikaliów. Duże nadzieje pokłada się właśnie w gospodarstwach ekologicznych. W rolnictwie ekologicznym nie używa się bowiem syntetycznych agrochemikaliów. Jest to swego rodzaju powrót do tradycyjnego sposobu uprawy i hodowli, kiedy nie stosowano środków ochrony roślin. Stosuje się natomiast naturalne metody walki z chorobami i szkodnikami roślin, wprowadza odmiany bardziej odporne, usuwa ręcznie chwasty i szuka naturalnych wrogów szkodników uprawnych. Takie gospodarstwa niejednokrotnie pochłaniają więcej czasu oraz często przynoszą dużo mniejsze plony, przez co znaczna liczba rolników nie chce się na nie decydować. Jednak z uwagi na to, że władze chcą w coraz większym stopniu dbać o zdrowie swoich obywateli przyznaje się liczne dotacje dla takich gospodarstw co jak mi się wydaje przyczyni się do tego, że ich liczba systematycznie zacznie wzrastać. Rolnicy dodatkowo korzystać będą na tym, że środki te nie będą miały styczności z ich organizmami co bezpośrednio zmniejszy ryzyko zachorowania chociażby na różnego rodzaju nowotwory. Substancje chemiczne w żywności to głównie metale ciężkie, pestycydy i tzw. substancje dodatkowe powszechnie stosowane w pożywieniu. Reakcja organizmu na ich stałą obecność w diecie człowieka związana jest ze złym samopoczuciem, brakiem sił, rozdrażnieniem, problemami ze snem i chronicznym zmęczeniem oraz spadkiem odporności. Do tego dochodzą nietolerancje pokarmowe oraz alergie. Świadomość konsumentów co do spożywanych pokarmów na szczęście cały czas wzrasta. Chcą być pewni, że na ich talerze nie trafi przetworzona żywność, której skład będzie inny niż na opakowaniu. Wydaje mi się, że jest to bardzo pozytywna informacja ponieważ korzystnie wpłynie to na zdrowie wielu ludzi. Świadomy konsument zdaje sobie sprawę, że bardzo istotne w procesie leczenia jest odpowiednia profilaktyka, czyli spożywanie produktów, które będą wspomagać zapobiegać występowanie różnych chorób. Dzięki temu będziemy żyć dłużej i w lepszej kondycji. Według mnie dodatkiem, który jest nagminnie dodawany praktycznie do wszystkiego jest cukier. Pojawia się on w ogromnej ilości w produktach, które na pierwszy rzut oka wydawały by się zdrowe. W rzeczywistości jest jednak nieco inaczej co skutkuje tym, że Polacy przez brak wystarczającej świadomości narażają się na spożywanie jego w bardzo dużych ilościach. Doprowadza to do wielu niekorzystnych skutków ubocznych, które na przestrzeni lat mogą przyczynić się do powstania chorób cywilizacyjnych. W planach jest wprowadzenie istotnej zmiany z związanej z tym, że na produktach na czerwono ma być oznaczona zawartość cukru, tak aby rzucała się w oczy, a konsument zdawał sobie sprawy na jakie niebezpieczeństwo naraża siebie i swoich bliskich decydując się na zakup danego produktu.
Strona:1
Liczba głównych odpowiedzi na stronie:  
Dodaj odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować
Toast