Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny - składnika oliwy z oliwek

1
odpowiedzi
408
wejść
0
ocena
Odpowiedzi [ 1 ]
00
Dodano 9 miesięcy temu
Wydaje mi się, że byłoby korzystne opracowanie tabletek zawierających w swoim składzie ekstrakt z oleaceiny z jeszcze jednego, ważnego powodu, który nie został wymieniony przez autorów badania lub przynajmniej autorów artykułu. Mianowicie nie można pozostawać obojętnym wobec spostrzeżenia, że spożywanie dużej ilości tłuszczów nieuchronnie zwiększa kaloryczność posiłków i może sprzyjać rozwojowi otyłości. Wobec tych faktów podanie do wiadomości publicznej doniesienia o dobroczynnym działaniu składników zawartych w oleju pochodzącym z tłoczenia oliwek niekoniecznie musi odbić się pozytywnie na zdrowiu. Jeśli pacjenci będą spożywali duże ilości tłuszczów to niezależnie od źródła ich pochodzenia dzienne spożycie kalorii będzie rosło. Tłuszcz niezależnie czy pozyskany z produktów roślinnych jak nasiona słonecznika, len, czy właśnie oliwa z oliwek, ani tez nawet ze zwierzęcego mięsa nie różni się pod względem zawartości paliwa energetycznego. Zawsze jeden gram dostarcza około dziewięciu jednostek kalorycznych. Aby spalić nadmiar przyjmowanej energii potrzeba wysiłku fizycznego, którego znaczna część społeczeństwa nie podejmuje. Dlatego jeśli zwiększy się spożycie kalorii, ludzie mogą zacząć szybciej przybierać na wadze. A to zawsze będzie zjawiskiem negatywnym i w konsekwencji prowadzącym do dalszych powikłań zdrowotnych. Lepszy rezultat jak się wydaje można by osiągnąć poprze racjonalne żywienie i dietę obfitującą w warzywa i nieco mniejszą ilość świeżych owoców w taki sposób by niwelować ryzyko powstawania płytki miażdżycowej. Być może wtedy nie trzeba by zapobiegać jej pękaniu poprzez dodatkowe spożycie oliwy z oliwek czy innych substancji o udowodnionym działaniu tego rodzaju.
Strona:1
Liczba głównych odpowiedzi na stronie:  
Dodaj odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować
Toast